miercuri, 8 februarie 2012

Migrena, bat-o vina!

De doua zile m-a pocnit in cap!dar a mocnit la inceput,a fost ca o furtuna care isi anunta aparitia si era urmata de un adevarat uragan.Aseara am facut cunostinta cu prima mea migrena adevarata.N-am stiu ca poate fi asa,adica na,sa ma doara capul,asta mi s-a intamplat frecvent in ultima vreme,dar asta nu avea nimic in comun cu simpla durere de cap.asta era tata lor!A fost asa de brusca si violenta si durerea era asa de puternica ca n-am mai putut deschide nici ochii,capul il simteam amortit si ma durea si cand clipeam.Mi s-a facut greata de durere.Azi,cand am reusit sa casc suficient ochii cat sa pot citi despre asta am cautat putin si am gasit ceva,unde mi-am regasit o mare parte din simptome.Acum ma doare iar mocnit,ca si cand uraganul a trecut si a lasat vraiste in jur si inca locul devastat mai freamata.Oare se intoarce?
Asta am gasit:

Migrena


Generalitati

Migrena
Migrena este definita ca o durere intensa de cap (cefalee), cu o durata de 4 pana la 72 de ore si care are caracter recidivant (se repeta). O persoana care are migrene, nu-si poate desfasura normal activitatile cotidiene (de rutina). Cu toate ca migrenele sunt neplacute si interfera cu desfasurarea normala a vietii, nu produc leziuni pe termen lung. Migrenele pot fi considerate o afectiune, care trebuie tratata ca atare. Este important consultul medical de specialitate, deoarece medicul poate recomanda diferite medicamente care pot atenua cefaleea intensa asociata migrenelor.

Cauze

- agregarea familiala (tramsmiterea genetica), a fost evidentiata in cazul migrenelor. Cu toate acestea nu se stie exact de ce anumite persoane sunt mai predispuse pentru aparitia migrenelor decat altele
- dilatarea sau ingustarea vaselor cerebrale (anevrisme, respectiv stenozari vasculare), care pot cauza cefalee intensa secundara diferitelor modificari chimice de la acest nivel (aceste modificari chimice pot produce inflamatie, edem si durere)

Simptome

Simptomele migrenei pot varia de la caz la caz, deseori fiind precedate de anumite semne prevestitoare (aura). Simptomele caracteristice aurei apar de obicei cu aproximativ 30 de minute inaintea atacului migrenos propriu-zis si este caracterizat prin cefalee care creste in intensitate si tulburari vizuale (pacientul vede puncte negre sau percepe flashuri luminoase intense). Unele persoane semnaleaza o senzatie de amorteala sau de intepaturi la nivelul bratelor, mainilor sau fetei, pe parcursul acestei aure. Cu toate acestea, majoritatea persoanelor nu relateaza prezenta aurei de dinaintea episodului migrenos.

Simptomele cele mai frecvente ale migrenei includ:
- cefalee pulsatila pe o parte a craniului (hemicranie)
- cefalee moderat-severa
- accentuarea cefaleei odata cu desfasurarea activitatilor fizice cotidiene
- greata, varsaturi
- sensibilitate crescuta la lumina (fotofobie) sau la stimuli sonori, uneori chiar si la anumite mirosuri.
Exista mai multe tipuri de migrene, fiecare cu caracteristicile ei aparte. De exemplu, unele femei au migrene care apar inaintea menstruatiei (premenstrual). Este destul de dificil de a diferentia migrenele de alte tipuri de cefalee. Cefaleea din sinuzitele acute este asemanatoare celei din migrene. Migrenele se diferentiaza de alte tipuri de cefalee prin faptul ca acestea apar pe o parte a capului (hemicranie), localizarea dreapta respectiv stanga a acesteia, putand insa varia de la un episod la altul. Migrenele sunt deseori acompaniate de fotofobie si sensibilitate crescuta la zgomote. Migrenele pot aparea de asemenea in contextul altor afectiuni, precum astmul bronsic sau depresia. Alte afectiuni mai grave, precum tumorile sau infectiile cerebrale, pot prezenta simptome asemanatoare migrenelor. Cefaleea datorata altor cauze grave de sanatate sunt relativ rare.

Evolutie

Simptomele de dinaintea migrenei (prodromale)
Cu o zi sau doua inaintea aparitiei migrenei, persoana in cauza poate relata diferite simptome precum, fatigabilitate marcata, somnolenta, apetit selectiv pentru anumite alimente (de exemplu ciocolata), iritabilitate sau agitatie psihomotorie.
Aura
Un procent de 30% dintre persoanele care sufera de migrene, prezinta inaintea episodului migrenos propriu-zis unele semne prevestitoare, denumite medical, aura. Simptomele caracteristice aurei se devolta in 5-20 de minute si sunt caracterizate prin aparitia unor tulburari vizuale de tipul, flashurilor luminoase intense, punctelor negre, intunecoase, senzatiei de distorsiune a imaginilor. De asemenea pot aparea si tulburari senzitive (amorteli, furnicaturi), la nivelul mainilor, bratelor sau a fetei.
In cazuri mai rare pacientul nu poate sa descrie in cuvinte senzatiile traite, uneori aparand o slabiciune brusc instalata pe o parte a corpului. In cazul in care odata cu migrena apar simptome noi, care nu au mai fost semnalate de pacient, este important ca acesta sa apeleze de urgenta la ajutor medical de specialitate pentru a elimina alte afectiuni (grave) care pot avea simptome asemanatoare (accidentul vascular ischemic tranzitor sau accidentul vascular ischemic sau hemoragic, propriu-zis).
Atacul migrenos
De obicei dupa un interval de 30 de minute de la instalarea aurei, apare migrena propriu-zisa. Fara tratament, aceasta poate dura intre 4 si 72 de ore. Durerea de cap (cefaleea), apare pe o parte a capului (hemicranie), deseori in spatele orbitei, cu toate ca durerea isi poate schimba localizarea si sa treaca de cealalta parte a capului sau sa generalizeze pe ambele parti. Durerea poate sa varieze ca intensitate de la moderat la sever, uneori putand fi atroce, invalidanta.

Alte simptome care pot acompania cefaleea, sunt:
- sensibilitatea crescuta la lumina (fotofobie) sau la alti stimuli (auditivi sau olfactivi)
- greata, varsaturi
- accentuarea simptomelor odata cu efectuarea activitatilor normale zilnice.

Destul de rar, s-au semnalat probleme de vorbit (dizartrie), furnicaturi ale fetei, mainilor, umerilor sau slabiciune instalata pe o parte a corpului (hemiplegie).
Simptomele aparute dupa atacul migrenos (postdromale)
Odata cu diminuarea si disparitia simptomelor secundare migrenei, pot aparea anumite simptome, precum: durerile sau crampele musculare, fatigabilitatea (oboseala accentuata) sau uneori perioade scurte de revelatie. Aceste simptome pot dura pana la 24 de ore dupa terminarea episodului migrenos.

Factori de risc

Persoanele care prezinta urmatoarele caracteristici, sunt mai predispuse la a dezvolta migrene:
- istoric familial de migrene;
- sexul feminin. Femeile au un risc de aparitie al migrenelor de 3 ori mai mare decat barbatii;
- adolescentii si adultii tineri, migrenele aparand cel mai frecvent la aceste categorii de varsta;
- afectiuni precum, depresia, sindromul anxios depresiv, astmul bronsic sau epilepsia.

Consultul de specialitate

Sunt recomandate respectarea urmatoarelor indicatii in cazul persoanelor care au suspiciuni ca ar putea avea o migrena.
Apelarea la serviciul de urgenta (salvare sau unitatile de primire urgente ale spitalelor), in cazul in care apare:
- cefalee intensa, atroce, deseori paroxistica (aparuta brusc), diferita de alte episoade anterioare sau care pare inconstanta;
- amorteala, paralizie sau slabiciune aparuta la nivelul fetei, membrelor, in special pe o parte a corpului (hemiplegie);
- ameteala brusc instalata, imposibilitatea de a merge normal sau de a mentine ortostatismul (pozitia verticala a corpului);
- tulburari vizuale brusc instalate;
- tulburari de vorbire (dizartrie) sau confuzie psihica (obnubilare);
- tulburari de mers sau de mentinere a echilibrului si ortostatismului.
Consult medical de specialitate sau apelarea la serviciul de urgente al spitalului, in cazul in care apare:
- febra si redoare de ceafa (intepenirea muschilor cefei);
- greata si varsaturi cu imposibilitatea de a ingera lichide;
- cefalee care nu diminueaza intr-un interval de 24 de ore.
Urmarirea atenta a simptomelor si efectuarea unui consult medical de specialitate in cazul in care apare:
- cefalee care nu diminueaza la 1-2 zile de la debut sau care trezeste pacientul noaptea (cefalee nocturna);
- cefaleea se agraveaza sau recidiveaza (repetitiva) tot mai frecvent, la intervale mici de timp;
- aparitia unor simptome noi;
- se suspicioneaza anumite probleme legate de tratamentul medicamentos;
- cefalee recidivanta, la o varsta de peste 50 de ani;
- cefalee aparuta dupa activitatea fizica (chiar si dupa activitatea sexuala), dupa tuse sau stranut;
- simptomele sunt suficient de puternice pentru a perturba desfasurarea activitatilor fizice cotidiene (de exemplu absenta de la scoala sau serviciu).

Expectativa vigilenta

Perioada de expectativa vigilenta este intervalul de timp in care medicul observa evolutia simptomelor sau a afectiunii fara a administra nici un tratament. Aceasta abordare este recomandata oin cazul pacientilor nou diagnosticati si care utilizeaza o serie de medicamente pentru a reduce intensitatea si frecventa acestor atacuri.
 

Medici specialisti recomandati

Specialistii care pot diagnostica si trata migrena, sunt urmatorii:
- medicul de familie
- medicul generalist
- medicul internist
- neurolog.

Este recomandat sa se consulte un specialist in tratamentul migrenelor, mai ales daca cefaleea nu diminueaza si nu dispar la utilizarea tratamentului. In cazul copiilor care acuza migrene, este foarte important sa se apeleze la un pediatru cu experienta in tratarea unor astfel de afectiuni (cel mai frecvent pediatru neurolog). De asemenea este important sa se stie ca studiile medicale pentru folosirea medicamentelor antimigrenoase la copil, sunt destul de limitate.
In cazul in care exista suspiciunea ca migrena este in relatie cu o afectiune psihica precum depresia sau anxietatea, este recomandat un consult psihiatric sau psihologic de specialitate, pentru recomandarea unui tratament corect.

Tratament - Generalitati

Nu exista un tratament curativ pentru migrene, dar se pot efectua diferite tratamente in scopul diminuarii intensitatii si frecventei atacurilor migrenoase. Exista mai multe tipuri de medicamente care sunt folosite in prevenirea si tratarea recidivelor migrenoase. Exista dovezi ca administrarea cronica a aspirinei si a unui medicament antiemetic (care reduc greata si varsaturile), spre exemplu metoclopramidul (Reglan), pot reduce simptomele asociate migrenei.
O alta metoda de a reduce numarul episoadelor migrenoase este evitarea factorilor de risc care pot declansa episoadele migrenoase, precum, consumul de vin rosu sau somnul excesiv sau dimpotriva insuficient.

Tratament initial

Pentru diminuarea simptomelor asociate migrenelor, se pot folosi initial medicamente uzuale care pot fi achizitionate de pacient fara necesitatea unei retete medicale, precum acetaminofenul (Paracetamol) sau antiinflamatoriile nonsteroidiene (Aspirina, Ibuprofen, Naproxen). Majoritatea specialistilor recomanda folosirea AINS, initial, inaintea utilizarii altor medicamente care pot avea mai multe efecte secundare.
Tratamentul initial al migrenei depinde de severitatea simptomelor si de frecventa episoadelor migrenoase. Sunt folosite astfel medicamente care diminueaza simptomele si medicamente care previn atacurile recurente.
Medicamentele cel mai frecvent folosite in tratamentul migrenei, sunt:
- agonistii receptorilor de serotonina (triptanii) sunt medicamente care se folosesc atunci cand se incearca diminuarea rapida a cefaleei
- derivatii de ergotamina, precum Cafergot, sunt folosite de asemenea in tratamentul migrenelor dar nu sunt la fel de eficiente ca triptanii
- Midrin este o combinatie medicamentoasa de isometheptene acetaminofen si diclorfenazona
- antiinflamatoriile nonsteroidiene (AINS) ca Aspirina, pot fi procurate si fara reteta medicala.

Medicamentele cel mai des folosite in prevenirea episoadelor migrenoase sunt:
- beta-blocantele care produc relaxarea musculaturii vasculare
- blocantii canalelor de calciu care scad vasoconstrictia (ingustarea vaselor de sange)
- medicatia antidepresiva, ca amitriptilina sau antidepresivele triciclice sunt de asemenea utile in prevenirea episoadelor migrenoase
- anticonvulsivantele, precum topiramatul a fost de curand aprobat de asociatiile farmaceutice ca medicatie antimigrenoasa.

Unele studii medicale au aratat ca inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei (ACE) si blocantii receptorilor de angiotensina, reduc frecventa episoadelor migrenoase. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe studii medicale care sa dovedeasca acest lucru.
Medicatia antiemetica (care reduce greata si varsaturile), precum Compazinul sau Reglanul, este deseori prescrisa alaturi de alte medicamente care pot controla eficient aceste simptome.

Unele medicamente pe baza de triptani sunt folosite de femeile care prezinta migrene premenstruale. Un studiu medical recent a aratat faptul ca femeile cu migrene premenstruale care isi administreaza frovatriptan (Frova), timp de 6 zile (cu 2 zile inaintea menstruatiei). Frovatriptanul este un medicament folosit in tratamentul cefaleei intense, persistente. Un alt studiu medical a aratat ca naratriptanul poate preveni atacurile migrenoase care apar inaintea menstruatiei.

Terapia complementara poate fi asociata tratamentului initial pentru a reduce numarul si intensitatea atacurilor migrenoase. Este important ca medicul curant sa fie informat asupra utilizarii unor astfel de terapii.
Acupuntura este o metoda care implica utilizarea unor ace fine care se insera tegumentar si care au rolul de a concentra si dirija fluxul de energie catre organele vitale. Acest lucru poate relaxa musculatura si reduce de asemenea cefaleea. Biofeedbackul este o metoda de relaxare, in care pacientul invata sa-si controleze functiile organismului si astfel si tensiunea musculara.
Tehnicile de relaxare, reduc stresul si tensiunea. Iarba fetei (chrysantemum parthenium) este o planta care poate preveni atacurile migrenoase. Sunt necesare insa mai multe studii pentru a dovedi eficienta acesteia. Brusturele (petasites officinalis) este folosita de asemenea in tratamentul si prevenirea atacurilor migrenoase.

Tratament in cazul agravarii bolii

Daca simptomele migrenei persista in ciuda tratamentului efectuat este recomandata reevaluarea medicala si stabilirea unui nou tratament. In cazul in care s-au incercat mai multe scheme terapeutice si simptomele raman persistente, sunt necesare anumite investigatii complementare, precum RMN-ul sau CT-ul, pentru a elimina alte posibile afectiuni care pot determina simptome asemanatoare.
Este posibil ca in unele cazuri, diagnosticul de migrena sa fie unul eronat si sa fie confundat astfel cu alte cauze de cefalee, care necesita un alt tratament.

De retinut!

Episoadele migrenoase se pot repeta chiar si sub tratamentul medical corespunzator. Scopul tratamentului este de a reduce numarul episoadelor migrenoase si de asemenea de a diminua intensitatea lor, prin folosirea unor medicamente eficiente care au putine efecte secundare. In cazul migrenelor de intensitate medie, sunt folosite pentru inceput medicamentele mai putin puternice care se pot elibera si fara reteta medicale. In cazul in care simptomele persista sau se intensifica se va shimba strategia de tratament si se vor folosi medicamente mai puternice.
Gasirea tratamentului adecvat pentru fiecare persoana in parte necesita timp si rabdare. Folosirea excesiva a medicamentelor antalgice sau care controleaza cefaleea, pot cauza recidive (rebound). Aceste migrene de rebound sunt diferite de cele initiale si apar odata cu disparitia efectului medicatiei utilizate, fiind necesara o noua administrare. In timp, cefaleea va reaparea ori de cate ori persoana in cauza intrerupe tratamentul. Medicatia antimigrenoasa trebuie sa fie recomandata intotdeauna de medicul specialist. In cazul in care recurentele episoadelor migrenoase sunt asociate cu prezenta depresiei sau anxietatii, este important ca medicul curant sa fie informat asupra acestui lucru.

Profilaxie

Profilaxia recurentelor se poate realiza eficient prin evitarea anumitor factori trigger care pot declansa atacurile, dintre care amintim:
- consumul de ciocolata, glutamat monosodic, vin rosu si cofeina
- somn in exces sau din contra insuficient
- mese neregulate, lipsa meselor
- schimbari meteorologice si barometrice (scaderea sau cresterea presiunii atmosferice)
- stressul si emotiile intense
- mirosuri puternice sau fumul de tigara
- lumina puternica, inclusiv reflexie intensa luminoasa.

Tratament ambulatoriu

Exista mai multe metode prin care se pot controla simptomele asociate migrenelor recurente. Dintre metodele care se pot efectua si la domiciliu, amintim urmatoarele:
- evitarea stresului si controlul psihic adecvat
- practicarea tehnicilor de relaxare care reduc stresul si tensiunea accentuata
- administrarea unor medicamente folosite cu precadere in profilaxia episoadelor migrenoase
- identificarea elementelor responsabile in declansarea migrenei precum si evitarea pe cat posibil a acestora
- apelarea la ajutor medical de specialitate in cazul in care se suspicioneaza anumite afectiuni psihice ca depresia sau anxietatea (sindrom anxios depresiv).

Cefaleea copilului este deseori legata de efectuarea anumitor activitati cotidiene (examene, exercitiul fizic, stresul) dar mai pot fi de asemenea asociate si cu lipsa somnului. Parintii si medicul pediatru trebuie sa urmareasca impreuna evolutia migrenelor la copii si de asemenea sa monitorizeze cu atentie tratamentul medicamentos efectuat.
Optiuni de medicamente
Medicamentele cel mai frecvent folosite in tratamentul migrenei, sunt:
- agonistii receptorilor de serotonina (triptanii) sunt medicamente care sunt folosite atunci cand se incearca diminuarea rapida a cefaleei
- derivatii de ergotamina, precum Cafergot sunt folosite de asemenea in tratamentul migrenelor dar nu sunt la fel de eficiente ca triptanii
- Midrin este o combinatie medicamentoasa de isometheptene acetaminofen si diclorfenazona
- antiinflamatoriile nonsteroidiene (AINS) ca Aspirina, pot fi procurate si fara reteta medicala.

Medicamentele cel mai des folosite in prevenirea episoadelor migrenoase sunt:
- beta-blocantele care produc relaxarea musculaturii vasculare
- blocantii canalelor de calciu care scad vasoconstrictia (ingustarea vaselor de sange)
- medicatia antidepresiva ca amitriptilina sau antidepresivele triciclice sunt de asemenea utile in prevenirea episoadelor migrenoase
- anticonvulsivantele precum topiramatul a fost de curand aprobat de asociatiile farmaceutice ca medicatie antimigrenoasa.
Unele studii medicale au aratat ca inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei (IEC) si blocantii receptorilor de angiotensina, reduc frecventa episoadelor migrenoase. Cu toate acestea sunt necesare mai multe studii medicale care sa dovedeasca acest lucru. Medicatia antiemetica (care reduce greata si varsaturile) precum Compazinul sau Reglanul, este deseori prescrisa alaturi de alte medicamente care pot controla eficient aceste simptome.

Alte tratamente

Terapia complementara poate fi asociata tratamentului initial pentru a reduce numarul si intensitatea atacurilor migrenoase. Este important ca medicul curant sa fie informat asupra utilizarii unor astfel de terapii.
Acupuntura este o metoda care implica utilizarea unor ace fine care se insera tegumentar si care au rolul de a concentra si dirija fluxul de energie catre organele vitale. Acest lucru poate relaxa musculatura si reduce de asemenea cefaleea.
Biofeedbackul este o metoda de relaxare, in care pacientul invata sa-si controleze functiile organismului si astel si tensiunea musculara. Tehnicile de relaxare reduc stresul si tensiunea.
Iarba fetei (chrysantemum parthenium) este o planta care poate preveni atacurile migrenoase. Sunt necesare insa mai multe studii pentru a dovedi eficienta acesteia.
Brusturele (petasites officinalis) este folosita de asemenea in tratamentul si prevenirea atacurilor migrenoase.


 
 
 

marți, 31 ianuarie 2012

Dragi copii,fiti copii!!!

     Azi m-am intristat din nou,am reauzit o poveste foarte foarte trista,despre un accident rutier in care trei copii au fost implicati din cauza neadaptarii vitezei.Aveau 140 km/ora cand au intrat intr-o curba,pe un carosabil cu polei.Va dati seama ce a urmat.....Iadul s-a coborat pe pamant pentru ei!Doi copii frumosi de 17 si respectiv 18 ani au murit si un al treilea se zbate pentru viata sa intr-un spital din tara.
    Acum vorbesc din perspectiva de mama,am un copil si eu,desi este inca mic,realizez ca pericolele ne pasc la tot pasul,ca acum cateva zile si-a spart capul si am simtit ca-i o tragedie pentru mine sa-l vad plin de sange si cu copci,dar.sa-l vad crescand mare,mare,sa inteleg ca nu-l mai pot proteja nicicum,ca de acum viata lui este in mainile lui....ohhh....este atat de greu!Nu-ti ramane decat sa te rogi la Doamne-Doamne,daca o fi acolo sus,ascultandu-ne sa ne apere pe toti de asa necaz.Realizez de asemenea ca nu este nimeni scutit de suferinta pe lumea asta si asta o zic dupa ce am luat cateva scatoalfe pe pielea mea de-a lungul timpului.
    Asa ca am simtit un nod in gat ingrozitor de dureros,si daca nu scriu aici cred ca se va opri si-mi va lua aerul.Am vazut doua situatii de viata.Uneori,viata pare perfecta  si traim ca si cand am trai intr-o lume paralela de a celorlalti,avem un job-ok,avem un sot/sotie/copil-familie-ok,si toate merg bine,nimic nu pare sa ne conturbe linistea creeata pana intr-o zi cand ...o intamplare nefericita ne rapeste pe cineva drag sau pe noi de langa ei....asta e unul din cazuri.Iar un al doilea scenariu :suntem mereu nemultumiti de ce avem,ca nu avem destui bani sa ne cumparam o rochie visata=nefercire,ca nu putem merge in concedii de lux,ca ...Radu Mazare,de exemplu...ca am fost parasiti si ne simtim fara rost pe lumea asta,si nu realizam ce realitati crunte traiesc altii,cate motive de fericire avem si nu le vedem in jur,ca ne lasam orbiti de false dorinte.Copiii isi doresc cu ardoare sa creasca mari,sa fie independenti,sa nu fie controlati mereu de noi,parintii.E firesc sa fie asa,nici eu n-am inteles ce este ingrijoararea mamei pana n-am ajuns mama la randul meu.Atunci toate-mi pareau exagerari,acum ,nu!Se bucura atat de intens de libertate,incat sunt ca niste mici fare salbatice scapate din cusca.Au masini cu multi cai putere,desi sunt doar niste liceeni,ca asa e moda...au telefoane ultimul racnet,ca daca n-ai nu existi,merg in cluburi de noapte si folosesc droguri,cica "usoare"si bauturi alcoolice....viata tumultoasa....Eu zic asa,noi ne crestem copiii intr-un fel sau altul,eu nu voi putea sa-i cumpar masina mult visata sa aiba ca "X"coleg,eu nu ii voi putea da multi bani de buzunar ca nu voi avea de unde....si e prima data cand ma bucur ca e asa.Macar voi incerca sa-i insuflu si sa-l invat ceva: masinile straine nu sunt o necesitate la varsta lui,copiii trebuie sa incerce sa redevina copii.Stiu ca ceasul rau poate sa te duca intr-un loc periculos chiar daca n-ai propriul bolid pe patru roti,stiu asta....
      Poate tot ce am scris aici sunt simple utopii,dorintele mele nu cred ca se pot concretiza intr-o lume atat de greu de inteles,cea in care traim azi,in care copiii nostri fumeaza si prizeaza  si ajung la spitale de dezintoxicare,in care dragii nostri copii mor pe sosele.....E un strigat de ajutor,strigat in zadar!Parinti!!!Copiii trebuie sa fie copii,nu-i incurajati cu cadouri cu patru roti si bani nemunciti,intoarce-ti-va putin fata spre copilaria voastra,daca nu erati crescuti altfel poate azi nu erati aici,nu erati parinti...Greseala noi o facem,nu ei,sarmanii,ei doar iau inzecit ce li se ofera asa de usor.Va rog nu dati cu rosii in mine,cred ca nici un parinte nu vrea sa-i faca rau voit copilului.

luni, 30 ianuarie 2012

"Caragiale n-a murit Caragiale nu poate sa moara" ...B.St.Delavrancea



Ion Luca Caragiale

Nascut la 30 ianuarie 1852 la Haimanale, judeţul Prahova ; decedat la 9 iunie 1912 la Berlin
a fost un dramaturg, nuvelist, pamfletar, poet, scriitor, director de teatru, comentator politic si ziarist roman. Este considerat a fi cel mai mare dramaturg roman si unul dintre cei mai importanti scriitori romani. A fost ales membru al Academiei Romane post-mortem.

1. Primii ani

1852-01-30   Se naste in satul Haimanale, judetul Prahova, Ion Luca Caragiale, fiul avocatului Luca Caragiali, secretar al Manastirii Margineni, si al Ecaterinei Karaboa, descendenta a unei familii de negustori greci din Brasov.
1859 - 1860   Incepe scoala la "Instructiunea cu slava popeasca", aflata in curtea bisericii Sfantu Gheorghe din Ploiesti, sub indrumarea parintelui Marinache.
1862 - 1864   Continua cursul primar la "Scoala Domneasca" nr. 1 din Ploiesti, avand ca institutori pe Zaharia Antinescu (personaj bizar), apoi pe Basil Dragosescu, caruia ii va pastra o calda amintire. In vara anului 1864 absolva clasa intaiul din 85 de elevi.
1865 - 1867   Elev la gimnaziul "Sfintii Petru si Pavel" din Ploiesti. Absolvise in prealabil prima clasa gimnaziala in particular.
1867 - 1868   Perioada neclara in existenta viitorului scriitor. Biografii lui sustin ipoteza ca ar fi urmat cursurile clasei a V-a liceale, la Bucuresti.

2. Perioada de formare

1868 - 1870   Fascinat de timpuriu de teatru, se inscrie la cursul de mimica si declamatie tinut la Conservatorul bucurestean de unchiul sau Costachi Caragiali, actor si autor dramatic cunoscut in epoca. In toamna anului 1868 il cunoaste pe M. Eminescu, pe atunci sufleur in trupa lui Mihail Pascaly.
1870   Dupa un scurt stagiu de sufleur si copist, in trupa celuilalt unchi (Iorgu Caragiali), este angajat - la 20 iunie - copist la Tribunalul Prahova. La 8 august face parte dintre "republicanii" lui Alexandru Candiano-Popescu. La 10 septembrie, moare tatal sau, Luca, tanarul copist devenind singurul sustinator al familiei. Paradoxal, renunta tocmai acum la serviciu, fiind destituit la 24 octombrie, aceelasi an.
1871 - 1872   Sufleur, la Iasi, in trupa lui Mihail Pascaly, apoi sufleur al doilea si copist la Teatrul National din Bucuresti. Peste ani, autorul va evoca acesta epoca in scanteietoarele sale "Amintiri din teatru", republicate ulterior sub titlul "Din carnetul unui vechi sufleur".

3. Debutul

1873 - 1874   Debuteaza, apoi colaboreaza la "Ghimpele". O poema, versuri, ii apare in 'Revista contemporana' (1 octombrie 1874)

4. Activitatea publicistica

1875 - 1876   "Girant responsabil" la "Alegatorul liber", foaie liberala de opozitie.
1876 - 1877   Corector la "Unirea democratica" (organ al tinerilor liberali), redactor la "Claponul" (mai - iunie 1887), apoi impreuna cu Frederic Dame, la "Natiunea romana" (august) si, iarasi singur, la "Calendarul Claponului" (decembrie). La sfarsitul anului, pe parcursul caruia servise in "garda civica", incepe in "Romania libera" seria de foiletoane "O cercetare critica asupra teatrului romanesc"
1878   La invitatia lui M. Eminescu, pe care-l cunoscuse la Giurgiu cu zece ani in urma, incepe (in februarie) colaborarea la "Timpul". Are loc premiera piesei lui Al. Parodi, "Romainvinsa" in traducerea excelenta a lui Caragiale, care avea acum 21 de ani. In 26 mai participa pentru prima data la intrunirile bucurestene ale "Junimii". La 12 noiembrie citeste la Iasi, la a XV-a aniversare a "Junimii", comedia "O noapte furtunoasa" sau "Numarul 9"
1879   Premiera piesei "O noapte furtunoasa". La al doilea spectacol Ion Ghica, directorul Nationalului intervine in text fara consimtamantul autorului. Iritat, acesta isi retrage piesa de pe afis. Va face prima calatorie in strainatate, la Viena, ca invitat al lui Titu Maiorescu.
1880   "Conul Leonida fata cu reactiunea" este citita in cercul "Junimii" acasa la Maiorescu.
1881   Retras de la "Timpul", va fi numit in octombrie, prin decret regal, revizor scolar pentru judetele Neamt si Suceava.
1882   Este transferat, la cerere, in judetul Arges-Valcea. Va pune astfel o necesara distanta intre el si Veronica Micle, cu care avusese o scurta idila, evitand astfel si posibilele accese de violenta ale lui Eminescu. Functia de revizor inceteaza in octombrie.
1883-02-18   Are loc premiera farsei Soacra-mea Fifina (O soacra).
1884   1 martie, premiera operei bufe "Hatmanul Baltag", scrisa in colaborare cu Iacob Negruzzi.
13 noiembrie, intaiul spectacol cu "O scrisoare pierduta". Succesul depaseste orice asteptari, gratie si actorilor I. Petrescu (Trahanache), C. Nottara (Tipatescu), I. Niculescu (Catavencu), A. Catopol (Farfuridi), Anton Leonteanu (Branzovenescu), St. Iulian (Pristanda), N. Mateescu (Cetateanul turmentat), Aristizza Romanescu (Zoe)
Functionar la Regia Monopolurilor, unde o va cunoaste pe Maria Constantinescu; din aceasta legatura se va naste Mateiu I. Caragiale
1885-04-08   Premiera piesei "D-ale carnavalului", care a fost fluierata. In septembrie, Maiorescu publica in "Convorbiri literare" Comediile d-lui Caragiale.
1888-07-02   Este numit, tot prin decret regal, director general al teatrelor. Oficialitatile si presa ii privesc cu ostilitate initiativele.
1889   Se casatoreste cu fiica arhitectului Gaetano Burelly, Alexandrina. Va avea cu aceasta mai multi copii, dintre care au supravietuit doi : Luca (n. 1893), viitor scriitor, mort tanar, si Ecaterina (n. 1894). Demisioneaza (5 mai) din functia de director general al teatrelor. In mai, apare la Editura "Socec" volumul Teatru, prefatat de Titu Maiorescu cu studiul publicat in 1885.
1890-02-03   Are loc premiera piesei Napasta.
1891   Volumele Teatru si Napasta sunt respinse de la premiul Academiei in sedinta din 14 aprilie (cu 20 de voturi contra, 3 pentru). Rolul cel mai important in dezavuarea operei scriitorului il va juca liberalul D. A. Sturza, care l-a acuzat, declarand sententios ca dramaturgia lui ar fi imorala si antinationala. De altfel, singurul membru al "Junimii" care a avut lealitatea sa pledeze in favoarea fostului colaborator a fost Iacob Negruzzi.
1892   Gandul unui "exil voluntar", de asta data la Brasov, il tenteaza iarasi. Conferentiaza la Ateneu despre "Gaste si gaste literare", atragandu-si ostilitatea "Junimii" si a lui Maiorescu. Apar volumele "Note si schite" si "Pacat". Om cu noroc
1893   Scoate, impreuna cu C. Baclabasa, prima serie a "Moftului roman".
1894   Editeaza, impreuna cu I. Slavici si G. Cosbuc, revista 'Vatra'
1896   Apare volumul "Schite usoare". In colaborare cu St. O . Iosif scoare revista "Epoca literara" supliment al gazetei "Epoca"
1897   Activitate publicistica la "Epoca" , "Drapelul". Ii apar volumele "Schite", traduceri originale (Editura Saraga) si "Notite si fragmente literare"
1899   Registrator clasa I la Regia Monopolurilor Statului. Delavrancea, devenit primar al capitalei il numeste in postul onorific de membru in comitetul Teatrului National. La 27 septembrie incepe colaborarea la "Universul", cu foiletoane ce vor forma volumul "Momente"
1901   Sarbatorit la Ateneul Roman pentru 25 de ani de activitate literara. Publica volumul "Momente" (Editura Socec). "Disponibilizat" de la Regie, scoate, de la 1 aprilie pana la 18 noiembrie, a doua serie a "Moftului Roman". Un gazetar obscur, Constantin Al. Ionescu (Caion), iritat de intepaturile din "Moftul", il acuza ca ar fi plagiat "Napasta" dupa piesa unui fictiv dramaturg maghiar Istvan Kemeny. Caragiale ii intenteaza proces pentru calomnie.
1902   Curtea cu jurati din Ilfov il condamna in lipsa - la 11 martie - pe Caion la inchisoare corectionala, cinci sute de lei amenda si zece mii de lei daune-interese. Ulterior, Caion e achitat. El isi va continua calomniile, invocand si numele lui L. Tolstoi si publicand brosura "Originalitatea lui Caragiale, doua plagiate". Caragiale a fost aparat la proces de Barbu St. Delavrancea.
1904   In marie, Academia respinge de la premiu, volumul Momente, preferandu-i o simpla culegere de documente

5. Exilul la Berlin.

1905   Dupa peregrinari, impreuna cu familia, prin Italia, Franta si Germania, se stabileste, toamna, la Berlin. Intentioneaza sa reia personajele din "O noapte furtunoasa", si "O scrisoare pierduta" intr-o noua comedie, "Titrica , Sotirescu & Co". Piesa nu depaseste stadiul de schita.
1907   I ziarul vienez "Die Zeit", publica (sub semnatura "Un patriot roman") prima parte a articolului "1907". Din primavara pana-n toamna. Eseul apare integral, in brosura, la Editura Adevarul, intr-un tiraj total de 10.000 de exemplare. Restabileste legaturi amiabile cu Titu Maiorescu.
1908   La Editura Minerva apare seria "Opere complete", in trei volume.
1909   Colaboreaza din nou, cu povesti si schite la "Universul". Scrie instantaneul "Incepem!" cu care Nationalul bucurestean isi deschide noua stagiune. In "Viata romaneasca" (noiembrie) apare nuvela "Kir Ianulea".
1910   Publica volumul "Schite noua" (Editura Adevarul), ultima aparitie editoriala antuma.
1911   Din februarie pana in mai colaboreaza la "Romanul" din Arad. In 28-30 august se afla la Blaj, unde participa la serbarile prilejuite de semicentenarul Astrei. Cu aceasta ocazie asista la zborul demonstrativ al lui Aurel Vlaicu, efectuat cu avionul construit de el.

6. Sfarsit

1912   Refuza propunerea avansata de Emil Garleanu, in numele Societatii Scriitorilor Romani, de a fi sarbatorit cu prilejul aniversarii a 60 de ani.
Moare subit in zorii zilei de 22 iunie . In toamna aceluiasi an trupul sau a fost deshumat din cimitirul berlinez si adus in tara, unde a fost reinhumat la cimitirul Belu din Bucuresti, alaturi de M. Eminescu si G. Cosbuc.

7. Postum

1912   Barbu Stefanescu Delavrancea, la moartea lui Caragiale :
"Caragiale n-a murit
Caragiale nu poate sa moara ...
Ostenit de atata zbucium, doarme cu fata in sus... incet sa nu-l desteptam... desprins din unda divina, oprit o clipa intre noi, geniu reversibil, se intoarce in splendorile misterelor de unde ne vor veni geniile.... "


sâmbătă, 28 ianuarie 2012

Viata are prioritate!(Nu e doar cliseu!!!)

       Mi s-a intamplat mie,intr-o saptamana de doua ori.Sunt ...nu stiu...furioasa,dezamagita,desi stiam cum e sistemul asta,ca fac parte din el,dar slava Domnului nu lucrez in sistem public!
       Dupa cum spuneam,am inceput saptamana "bine".Acum cateva zile,pe la inceputul saptamanii,am fost nevoita sa ajung la UPU(primire urgente)cu matusa mea,care era in tratament cu HTA(hipertensiune arteriala risc crescutII)diagnosticata de curand si cu tratament instituit de vreo 2 saptamani.A facut o criza hipertensiva chiar pe tratament,adica tensiunea vreo 180/110 si un puls de vreo 140b/min(in conditiile in care o tensiune normala este de 120/80 si puls sub 80).Asa...ajungem noi la urgenta,ea aproape nu se mai tine in picioare,cu dureri pectorale si inima batandu-i ca la alergatorii de maraton.Stiti cum e acolo,nu?Ajungi in hol si scrie pe usa:Nu intrati nechemati!STOP!"Ok,zic.O asez pe o bancheta si stam.Nu iasa nimeni pret de 15 minute,timp fatal pentru un cardiac aflat in criza.Ma duc la usa,intru cu teama in suflet sa nu fiu data afara si spun:"Am o persoana in criza cardiaca,se simte foarte rau!"Mi se raspunde calm:"Asteptati!".Ies.Astept.Mai trec 30 minute.Se elibereaza cu greu personalul medical si suntem chemati inauntru.Asistentele foarte amabile,ne iau in primire.Doctorita,m-a lasat masca insa!!!Statea comod pe un scaun la birou si glumea,dadea indicatii ca si cand ar fi facut o prajitura.Nu s-a ridicat sa se apropie de noi,sa vada care e problema.Nu i nimic ,zic.Daca asistenta s-a ocupat cu un tratament de urgenta de scadere de tensiune si un EKG cred ca e ok pana vine cardiologul care e de garda.Logic asa e,nu?Dupa cateva minute,cand s-a simtit mai bine,ne-am ridicat de pe patul acela si ne-a dus intr-un salon al Terapiei,sa asteptam.Asteptam.....asteptam....asteptam....matusa mea are din nou dureri in piept!Trece o ora si mai bine si nimic.Ies si indraznesc sa merg pana la usa Urgentei sa intreb daca mai vine cardiolog ca matusa mea se simte rau din nou.Mi se raspunde raspicat ca "NU E,NU STIM DACA VINE!"Ha?Casc ochii mari?Cum adica nu stie?Dar ce stie?Cat e kg de rosii?Am gresit cumva usa?Am nimerit la raionul de fructe,cosmetice?Si astea fiind zise, imi inchide usa in nas.Raman la usa,ca boul la poarta noua nestiind ce sa fac.Ma intorc repede in salon sa vad ce face matusa mea.Intre timp mai avusese o criza pectorala si acum incerca sa se autolinisteasca.Dupa vreo 2 ore ne cheama in serviciul de urg din nou,dupa ce vorbesc cu o asistenta si ii repeta EKG.Nici urma de medic specilist.Verdict:extrasistole mai putine,tensiune mai mica,nimic de speriat,primim indicatia sa plecam acasa si sa mergem la Medic de Familie!Asistenta pe care o cunosc iese si mi spune in soapta ca daca ii e rau sa ma intorc dupa ora 14 ca se schimba dr. de la urgenta,ca asta nu cheama specialist,asa e ea!!!!Doctorita indolenta nu se misca de pe scaun,nu suna specialistul,plecam....Matusa mea se simte rau,plec cu ea in graba la primul cabinet de cardio din calea noastra si fac programare de urgenta pentru seara,la ora 7,ma ia peste program.La consultatia specialistului care casca ochi mari ca si mine cand aude ca nu a fost vazuta de cardiolog la Urgenta,ii schimba diagnosticul in HTA risc crescut grad III si ii schimba urgent tratamentul,cu mentiunea ca in caz de agravare,sa ne internam de urgenta!Acesta e contrariat si zice ca la ce fibrilatii care sigur si-a vazut moartea de vreo trei ori!!!Iata prima intamplare.Si acum daca mai aveti rabdare sa v-o zic si pe a doua.
      Ieri,o zi obisnuita.Imi iau copilul de la gradinita,mama mea ramane cu el,eu plec la serviciu.Il las sa mearga in vecini sa se joace ,cu un baietel de varta lui,pentru vreo ora.Eu ,linistita la munca.Pe la ora 19 ma pomenesc la servici cu tatal copilului care-mi spune ca fiul meu s-a lovit un pic,are capul spart si e in masina cu mama si au venit sa ma ia sa mergem la Urgenta!Sa lesin nu alta....imi iau halatul in spate si fugim la URG.Ghiciti cine era doctor la acel moment acolo?Indolenta!Noroc ca port halat alb si ma remarca asistentele de acolo si sunt chemata mai repede ca data trecuta.Fetele de acolo.extraordinare,se ocupa repede de noi,il curata pe baiatul meu mic si speriat si trebuie pus un fir,gaura este destul de mare,nu merge doar curatat ,trebuie copci!Se face totul ca la carte.Asistentele merita nota 12!La finalul procedurii trebuie sa vina doctorita care era acolo cand am ajuns dar cand este chemata zice:"N-am chef!Sa vina dr "X" ca trebuie sa intre in tura imediat!".Ea e cu toane,draguta,nu are chef sa vina sa examineze copilul.Imi vine s-o strang de gat dar tremur prea tare de sperietura incidentului,am picioarele moi si n-am voce sa ma cert cu ea.Vine dr "X" si il examineaza putin sa vada daca este afectat neurologic.Nu este nici o complicatie !Plecam acasa....si gata!
     Acu vine intrebarea.Ce merita aseasta creatura care se numeste medic si in mana careia am ajuns intr-o saptaman de doua ori si de doua ori a refuzat sa faca ceea ce trebuie?Merita vreo sanctiune sau trebuie lasata sa si faca "meseria "mai departe?Ma intreb cate sute de persoane au trecut si vor mai trece prin mana ei?Cum sa refuzi sa ti faci meseria?Ce naiba mai cauti atunci acolo?Atunci te duci si plantezi morcovi sau cresti vite daca nu esti capabil sa faci ceea ce TREBUIE sa faci!!!Pffff,sunt atat de revoltata.Cred ca merita o reclamatie!A avut noroc ca matusa mea n-a cazut lata la plecare de acolo si ca acum se simte putin mai bine,ca baiatul meu n-a avut vreun traumatism mai grav sa se soldeze cu probleme....Dar oare toti sunt asa norocosi?Cati ajung oare pe mana ei si nu mai pleaca de acolo?