sâmbătă, 12 noiembrie 2011

Craciunul,sa colindam prin lume.

Craciunul ,in toata lumea, este ocazie de bucurie,sarbatoare,cadouri,,familie reunita,toate aceste traditii cu miros de brad.

Craciunul in Finlanda
In prima duminica inaintea nasterii lui Iisus, la inceputul anului bisericesc, in bisericile din Finlanda abia mai este loc in picioare. In fata catedralelor, din an in an, se ridica un pom de Craciun de 30-40 metri, impodobit cu mai toate podoabele posibile.

In bisericile finlandeze nu se canta niciodata imnul national. In 24 decembrie, exact la ora 12, de pe balconul primariei, un reprezentant al orasului proclama "pacea de Craciun". Aceasta inseamna ca de la timpul proclamarii pacii si pana la Boboteaza celor care tulbura pacea li se aplica pedepse severe.

Acest obicei exista de cam 600 de ani si este valabil pentru intreaga tara. Cine poate si vrea, se grabeste sa asculte rostirea si sa cante imnul national, imbracat in straie de sarbatoare.

Dupa amiaza se aprind lumanari in cimitire. Seara, in familiile cu copii, soseste cu multe cadouri Mos Craciun.

Printre mancarurile servite de Craciun se numara: sunca sau curcanul, cartofii, morcovul, pateul de ficat, orezul care contine o exclusiv migdala. Persoana care mananca migdala se va casatori in anul ce urmeaza.

In 25 decembrie se serveste un fel de peste care initial s-a preparat printr-un proces indelungat.
Si in oara de 25 in zori sunt slujbe religioase. A doua zi a Craciunului este ziua vizitelor.


Craciunul in Ungaria

Nasterea lui Iisus, Craciunul (25 decembrie) este cea mai mare sarbatoare a crestinilor.
Potrivit papei Iuliu I, Craciunul s-a sarbatorit pentru prima zi in Roma in jurul anului 337, si de aici s-a raspandit obiceiul in Siria, la Constantinopol. In doar cateva zeci de ani, obiceiul s-a extins asupra intregii lumi crestinesti.

In ajunul Craciunului, crestinii respectau cateva traditii. In aceasta zi era interzisa munca in paduri sau pe pasuni; se lucra doar in jurul casei. Era interzisa cererea sau darea de imprumuturi.

Nu era bine nici ca femeile sa coasa, sa teasa sau sa spele vase, pentru ca altfel le pastea o nenorocire. In ajunul Craciunului rufele spalate si puse la uscat aduceau maladie asupra familiei.

Daca animalele se culcau pe partea stanga, insemna ca iarna va fi lunga si geroasa. Fetele tinere se uitau in fantana pentru a-si vedea viitorul sot, la baterea clopotelor seara.

Tinerii nu aveau voie sa manance mancaruri grase, pentru ca nu cumva viitoarele sotii sa le fie urate.
Daca de post cocosul canta in amiaza mare se spunea ca cineva va deceda din imobil.
Daca cineva murea de Craciun, era considerat norocos, pentru ca i se iertau pacatele.
Masa festiva de Craciun era completa doar daca continea traditionala carne de porc prajita, curcanul copt la cuptor, maiosul si cozonacul cu nuci.
Pomul de Craciun era impodobit cu fructe, prajituri, dulciuri si lumanari.


Craciunul in Anglia

Copiii din Anglia nu isi primesc cadoul in termen de 24 decembrie, ci in 25.

Scrisorile pentru Mos Craciun, care are numele de Santa Claus, in ajunul Craciunului sunt puse in hornul semineului, pe semineu sau in geam, introduse in sosetute speciale, in asa fel incat sa fie umplute cu surprize a doua zi dimineata.

In 25 decembrie familia engleza se strange la masa festiva si consuma traditionala masa de celebra: curcanul cu castane, rata coapta la cuptor si binecunoscuta budinca de prune.

Mult timp in ajunul Craciunului se consuma doar rata la cuptor. Conform legendei, cu ocazia Craciunului din anul 1588, Elisabeta I servea rata la cuptor cand a primit vestea ca armata engleza a invins Armada Spaniola.

Tot traditiei Craciunului englezesc ii apartine si pachetelul surpriza numit cracker, care este impartit la servirea budincii de Craciun.



Craciunul in Statele Unite ale Americii

In America pregatirile de Craciun incep foarte devreme.

Prima zi importanta este penultima zi de joi a lunii noiembrie, Thanksgiving Day (Ziua Recunostintei). De la sfarsitul lunii noiembrie deja se simte spiritul festiv de Craciun.

In binecunoscutul Rockefeller Center, langa patinoar se impodobesc deja brazi de zeci de metri inaltime.

In centrele comerciale apar zilnic noi ornamente de celebra, alaturi de Mos Craciun pe sania sa cu reni si de spiridusi. De peste tot se simte mirosul de brad, si se aude colinda "Santa Claus is coming to town..."

Un magazin apartinand lantului Hallmark vinde pe durata intregului an ornamente de Craciun.

Inainte de Craciun copiii il asteapta pe Santa Claus, la fel ca si in tarile europene. Fiecare membru al familiei primeste obligatoriu cate un bat din zahar, dar datoria mosului nu se termina aici. Tot el raspunde si de cadourile de Craciun, pe care le lasa sub brad, conform scrisorilor pe care le-a primit de la copii, in functie de cat de cuminti au fost pe parcursul anului.


Craciunul la poalele Carpatilor

Ucraina, Slovacia, Ungaria si tara noastra sunt tarile care se afla la poalele Carpatilor. Aici traiesc mai multe natiuni (ucraineni, rusi, maghiari, romani, slovaci, sasi) si religii (reformata, catolica, ortodoxa, baptista, evanghelica, greco-catolica) laolalta.

Multe traditii se leaga de fertilitatea pamantului. De Craciun, pe podea si sub fata de masa se aseaza seminte de grau, iar de ziua sfantului Luca, seminte de porumb.

Un obicei greco-catolic captivant este si umblatul cu steaua: in Ungaria in multe locuri copii umbla cu steaua de Boboteaza, la ortodocsi dar se umbla de Craciun. Trei copii mai mici umbla din imobil in imobil imbracati ca cei trei crai de la est cu o stea si duc in imobil oamenilor mesajul ingerilor.

Sarbatoarea oficiala este pe 25 si 26 decembrie; fiecare populatie isi sarbatoreste Craciunul dupa propria religie, dar respecta si Craciunul celorlalte religii.

La tara este un obicei strabun faptul ca nu se lucreaza de sarbatoarea fiecarei religii iar bucataresele invata una de la cealalta retetele mancarurilor fiecarei natiuni si religii.

marți, 8 noiembrie 2011

Copiii nostri,oglinda noastra

            Ma gandeam azi,de dimineata,intorcandu-ma de la gradinita dupa ce l-am lasat pe fiul meu,cum imi cresc eu baiatul,incercand sa-i imprim respect,buna crestere,non-violenta,sa-i fac un viitor om responsabil de faptele sale,un viitor barbat demn si integru.Ma gandesc si mi se pare tot mai greu sa lupt cu sistemul asta,care promoveaza non-valori,care ridica in slavi prostia,nestiinta si nepasarea si ma intreb cu groaza :oare voi castiga lupta cu fortele exterioare,care par sa domine lumea asta.
            Acum sa nu credeti ca oi fi vreo panicata si ca renunt usor.Nu!Eu o tin pe-a mea,ca voi reusi cu al meu copil ce n-au putut altii,macar speranta sa ma tina in forma.Am exemple triste in jur,cu copiii adolescenti sau chiar inainte de varsta de 14-15 ani,care par pierduti din start.Care mint,fug de la scoala,isi mint parintii si fac lucruri nepotrivite pentru varsta lor.Aud ca-n scoli se vand droguri si imi imaginez cu groaza ca fiul meu s-ar putea ascunde intr-un colt al curtii scolii sa fumeze sau eu mai stiu ce ?Cum putem lupta si castiga,cand anturajul poate fi atat de nociv incat educatia si toata stradania noastra nu fac fata....?
            Ce facem cu copiii nostri , sa nu ajunga "infectati"de la varste asa fragede.cand toata mass media este plina de "infectie",cand Tv-ul difuzeaza desene animate sangeroase in care copiii poarta sabii si armuri si se distrug intre ei.Am prieteni care spun ca selecteaza foarte strict toate informatiile care vin catre copiii lor,fie pe calea Tv ului,fie pe alte cai,dar eu cred ca asta este imposibil.Copilul meu nu este un robotel pe care sa-l programez asa cum vreau,si caruia sa-i astup urechiusele sa nu auda limbaj nepotrivit.Eu cred foarte mult in factura psihica si genetica a micului omulet,pt ca asa se spune ca micutul este oglinda parintilor.Asa ca realizez pe zi ce trece ca fiul meu absoarbe felul meu de a fi,incerc cu indarjire sa ma abtin cand imi ies din fire,pentru ca ma copiaza intru-totul.Uneori mi se pare tare greu si ma coplesesc gandurile si am senzatia ca lupt cu morile de vant.
            O fi ingrijorarea mea exagerata,oi fi doar o mama singura, paranoica,pentru ca indeplinesc functie dubla in casa :) ?Nu pot sa mi doresc decat sa se schimbe vremurile pana ce copiii nostri vor creste,ma rog pentru asta,sa se intample ceva,nu-mi doresc decat o lume mai buna si mai sigura pt copiii nostri,chiar daca pare o utopie...

duminică, 6 noiembrie 2011

Noiembrie din nou!

          Ultima zi dintr-un an.ciudat.ultimele minute trec acum...
         ...ma uit in urma,sunt intr-un tren care zboara pe sine,fara oprire,fara cale de-ntors si alearga ducandu-ma cu el undeva...inainte,pe un drum care se termina undeva,nu stiu unde,stiu doar ca se termina.Nu conteaza decat ca privesc cu nasul lipit de geam si ochii atintiti spre inainte,Imi doresc ca dupa fiecare cotitura sa mai fie,sa nu se termine drumul brusc,vreau doar sa mai fie,sa vad drumul departe in zare,mic,un punct,dar sa fie.Am lasat in urma inca o gara,unde m-au asteptat multi oameni dragi,mi-au zambit,m-au imbatisat si iubit,apoi am zburat mai departe.Imi amintesc o gara mica,acum ceva vreme,era intr-un noiembrie insorit,cand am zarit drumul meu plin de flori si lumina calda,niste maini iubitoare m-au ajutat sa mi gasesc drumul si am pornit.....Apoi au urmat pe rand multe gari,mai mari si mai mici,mai frumoase si mai triste,dar am prins mereu trenul urmator,n-am ratacit drumul meu.Apoi,intr-o buna zi n-am mai fost singura,langa mine a aparut un mic calator cu ochi de perle sclipitoare,m-am trezit langa el,micul meu "atas",cu manutze calde si zambet senin si am stiut ca n-am ratacit drumul.Acum ma apropii de inca o gara,e chiar foarte aproape,o vad in zare,dar nu mi dau seama bine ce urmeaza.Dar nu mi-e teama,nu mai sunt singura in acest tren,am un loc rezervat ,cineva m-a strigat intr-o gara sa-i tin un loc langa mine si asa drumul meu a prins suflet.Asta-i ultima zi…de fapt déjà e prima dintr-un alt lung sir de zile calatoare spre cine stie unde si pana cine stie cand….Haha,cica,odata cu varsta devii filosof,pot spune ca acum simt asta pe pielea mea.E unul din putinele avantaje ale trecerii anilor,ajungi filosof fara voie si nu ti trebuie diploma sa emiti teorii.doar muuulte gari lasate in urma.
              Pfff,s-a facut tarziu,gata cu filosofeala!Dimineata am de condus un tren…am nevoie de toata odihna si concentrarea necesare sa nu deraiez de pe sine.Noapte buna ziua de ieri ,buna dimineata zi de azi.Gara e departe,trenul fuge fara incetare